Bulut sunucu, daha az fiziki donanım ile çok yönlü iş yapabilmenizi sağlayan sanallaştırma teknolojilerinden biridir. Günümüz dijital dünyasında daha fazla veriye kolay erişim, yönetim ve depolama ihtiyaçlarına yönelik çözüm olarak geliştirilen bulut sunucular kullanıcılara pek çok avantajı da beraberinde getirir. Öncesinde bulut sunucu nedir? Tanımlayalım.
Bulut Sunucu (Cloud Server) Nedir? En temel tanımı ile fiziksel sunucuların bulut bilişim ortamında çalışan sanal sunuculara bulut sunucu denir. Cloud server bir fiziksel sunucunun gerçekleştirdiği tüm işlemleri gerçekleştirebilir. Özel bir yazılım ile fiziki sunucunun sanal kopyaları oluşturularak bulut ortamında aktif kullanımı sağlanır.
Bulut sistemde fiziki donanım birden fazla sanal sunucuya bölünerek yük dengelemesi yapılır ve iş akışında sürekliliğe destek verir. En öne çıkan avantajlarından biri bulut sunuculara uzaktan istenilen her yerden erişim sağlanabilmesidir.
Bulut sunucuların öne çıkan avantajları aşağıdaki gibidir:
Bulut sunucular klasik sanal sunuculardan farklıdır. Sanal sunucu tek bir fiziksel makinede çalışırken bulut sunucu birden fazla makinede çalışma yeteneğine sahiptir. Sanal sunucunun bağlı olduğu fiziki sunucu çöktüğünde sanal sunucu da çöker ancak bulut sunucusu sistemdeki bir diğer sunucu devreye girer.
Bulut sunucu çeşitleri günümüzde 4 ana gruba ayrılır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
Genel Bulut: Public cloud olarak da ifade edilen genel bulut sisteminde kullanıcılara depolama alanı, donanım, CPU, uygulama, bant genişliği gibi BT alt yapı kaynakları sağlayan bir hizmet modelidir. Genel bulutta kullanılan tüm kaynaklar üçüncü taraf hizmet sağlayışına aittir. Kullandıkça öde sisteminde çalışır. Microsoft Azure, IBM Cloud, AWS ve Google Cloud başlıca örnekleridir.
Özel Bulut: Private cloud olarak da tanımlanır. Özel bulut sisteminde işletmeler kendi bulut alt yapılarını kendileri oluşturur. Tüm BT gereksinimleri kendilerine aittir. Openstack, Proxmox ve VMvare özel bulut sistemlerinin kurulmasında kullanılan belli başlı alternatiflerdir.
Hibrit Bulut: Genel ve özel bulutun birbirine entegre çalıştığı bulut sunucu sistemidir. Hybrid Cloud değişen iş yüklerinde verimi sağlamak için avantajlıdır. Örneğin dönemsel işlem hacmi artan işletmelerde iş yükünü genel buluta aktarmak, hassas verilerini ise özel bulutta tutarak kısıtlı erişim ile güvenliği sağlamak hibrit sistemin çalışma şeklini ifade eder.
Çoklu Bulut: Çoklu bulut bir diğer adıyla Multi Cloud hibrit sistem benzer mantık da olsa da işleyiş bakımından birbirinden farklıdır. Hibrit bulutta şirket içi bulut ve üçüncü taraf bulut hizmet sağlayıcısından alınan genel bulut hizmeti entegre çalışır. Çoklu bulut ortamında ise birden fazla bulut hizmet sağlayıcıda alınan genel bulut hizmetleri entegredir. Bu bulut türü işletmenin her bir projesine en uygun farklı bulut altyapısı kullanmak açısından verimlilik sağlar.
Bulut sunucu kurulumu için tek bir prosedürden bahsetmek uygun olmaz. Farklı işletim sistemleri için bulut sunucu kurulum adımları değişir. Örneğin Windows Server ailesi işletim sisteminde kurulum tamamen gui yani görselleştirilmiş arayüz üzerinden yapılırken Linux’un server işletim sistemleri tamamen CLI üzerinden yani arayüzsüz komut kullanılarak yapılmaktadır. Bulut sunucu kurulumunda aynı zamanda CPU, RAM, Disk gibi kriterlerin yanı sıra bulut sunucu ne için kullanılacak konusu da çok önemlidir. Örneğin talep edilen bulut sunucu web sunucusu olarak kullanılacaksa IIS rolü kurulması gerekir. Bu gibi durumlarda destek ekibimiz gerekli işlemleri gerçekleştirecek donanıma sahiptir. Gerekli kurulum adımları tamamlandıktan sonra bulut sunucu kullanıcıların erişimine hazır hale getirilir. Bulut sunucu kullanımında akla gelen her türlü soru için destek ekibiyle irtibat kurulabilir.
Bulut sunucularda yedekleme belirli periyotlarda yapılarak kullanıcıların verileri güvencemiz altına alınır.
İşletmenizde hangi bulut türüne ne kadar ihtiyacınız var? Bu sorunun cevabını belirlemek için iş yüklerinizin türünü tanımlayarak başlayabilirsiniz. Örneğin mevsimsel olarak değişen iş yükleriniz var mı? Daha çok veriye dayalı bir iş modeline mi sahipsiniz? Her bulut modeli işletmenizdeki verimliliği maksimum düzeye çıkarmak ve veri güvenliğini korumak üzere tasarlanmış esnek özelliklere sahiptir. Seçeceğiniz üçüncü taraf bulut hizmet sağlayıcısın da bu verimdeki rolü önemlidir. İşletmeniz için en doğru bulut sunucu sistemini kurmak için Codit Teknoloji profesyonel destek hizmetinden faydalanabilir, “bulut sunucu nedir ve size uygun sistem hangisidir” alanında uzman danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.