Felaket kurtarma (Disaster Recovery) ve iş sürekliliği (Business Continuity) iki ayrı ve birbirine sıkı sıkıya bağlı kavramlardır. Bu iki farklı kavram bir şekilde süreç olarak birbirlerini kapsamaktadır.
Felaket kurtarma, düzgün işleyen bir sistemde elektrik kesintisi, siber saldırı, donanım bozulması vb. durumlarda devreye giren ve sistemin tamamen tamir edilerek yeniden sorunsuz bir şekilde çalıştırılmasına denir. Felaket kurtarma senaryosunda mevcut verilerin yedekleri alınırken bir kopyasının da farklı bir yerde depolanmasıyla oluşturulmaktadır. Buradaki amaç, en güncel verinin olası bir felaket anında farklı bir yerde açılarak sistemin sürekliliğinin sağlanmasıdır.
İş sürekliliği ise mevcut organizasyonun, sorunsuz çalışmakta olan faaliyetlerini, herhangi bir felaket, kriz ve afet durumunda önceden belirlenen seviyede minimum kesinti ile yürütebilme becerisidir.
İşinizin devam edebilmesi için çok önemli bir nokta olan sistemlerin süreklilik analizi ile tüm sisteminiz uçtan uca incelenir ve olası kesintilere yol açabilecek noktalar belirlenerek, hatalar giderilmektedir.
Fiziksel bir veri merkezi için donanım değişimi veya artırımı günler sürebilir. Sanal veri merkezi hizmetinin sanallaştırma teknolojisi ile kaynaklarınızı hızlı ve kolay bir şekilde değiştirebilirsiniz.
Mevcut yedeklemeleriniz, işinizin kurtarıcısı konumundadır. Gelecekte olası problemlerde veri kaybı yaşamamak adına yedekleme planlarınız ve lokasyonlarınız en ince ayrıntısına kadar belirlenmektedir.
Yedekleme ve replikasyon kurulumları sayesinde mevcut sistemin yedeklerin birden fazla lokasyonda barındırılır ve X lokasyonunda bulunan sunucunun zarar gördüğünde Y lokasyonunda çalıştırılır.
Olası felaket anında ihtiyaç duyulacak sistemlerin ve bu sistemlerin lokasyonlarının belirlenmesi konusunda yapılacak olan değerlendirmeleri içererek, sistemi en kötü senaryoya hazırlamaktır.
Felaket kurtarma testlerinde sistem için olası felaket senaryoları belirlenir ve bu senaryolar özelinde sistemin nasıl yeniden aktif edilerek hizmet verilebilir duruma gelmesinin planlaması yapılır.
Felaket kurtarma planlaması yapıldığında kesintisiz hizmet vermesi gereken kurumlarda süreklilik yaşanır. Bu da ancak alternatif veri merkezlerinin kurulmasıyla mümkün olur. Böylece felaket anında bile veri işleme fonksiyonlarını gerçekleştiren sistemler olur. Bu sistemler mevcut sistemlerle paralel çalıştığı için aralarında data senkronizasyonu sağlanır. Sadece büyük firmalar için değil, küçük çaplı kurumlar için de ideal çözümler üretilir. Bu sayede her firma kesintisiz hizmet verme ayrıcalığına sahip olabilir.
Kesintisiz hizmet verilen kurumlarda prestij kaybının yaşanması önlenir. Müşteriler ve iş ortakları profesyonel ve kaliteli bir kurumla çalıştıklarını fark eder. Memnuniyeti maksimum seviyeye çıkaran bu tarz felaket kurtarma planlamaları, firmalara fayda sağlar.
Felaket zamanlarında iş sürekliliği adına planlamalar yapılmadığı takdirde, bu tür zamanlarda işler sekteye uğrar. Verilere ulaşılamadığı için gerçekleştirilmesi gereken işlemlerin tamamı için bekleyiş sürecine girilir. Bu da büyük maddi kayıpların yaşanmasına neden olur. Ayrıca pek çok müşterinin kaybı söz konusu olur ve iş ortaklarının gözünde itibar kaybı yaşanır. Böylece olası ekonomik kayıplar önlenir veya azalır.
Yedeklenen veriler sayesinde iş sürekliliği sağlanır ve kesintilerin olması engellenir. Bu sayede en sorunlu zamanlarda bile iş operasyonlarının hızlı ve başarılı şekilde kurtarılması sağlanır. Operasyon hasarları minimum düzeye çekilerek verimliliğin devamı garanti altına alınır. Firmaların devamlılığı için bu tarz çalışmalar oldukça önemli bir yere sahiptir. Kritik ve hassas sistemlerinizi belirleyerek, felaket kurtarma planlamaları hazırlanır. Bu sayede kriz anında karışıklık ve stres yaşanmaz.