CDN, “Content Delivery Network” Türkçe adı ile “İçerik Dağıtım Ağı” olarak bilinir. CDN, İnternet kullanımını hızlı bir şekilde kullanıcılarla buluşturan önemli işlevsel bir altyapıdır. Kullanıcıların ziyaret etmek istedikleri internet sitelerine hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlayan, içerik teslim ya da içerik dağıtma ağı olarak da bahsedilen CDN sayesinde sağlanmaktadır. Yoğun veri kullanılan web sitelerinin yüklenmesini hızlandırmak amacıyla kullanılan bir ağ türüdür. Uzakta bulunan kullanıcılara video ve internet sitesi gibi büyük dosyaları yüklemek ve vakit kaybettirmemek için ulaşılmak istenen web sitesi içeriğini, kullanıcılara coğrafi bakımdan yakın olan CDN sunucularının içinde depolanmasını ve bilgisayarlarına çok daha hızlı ulaşmasını sağlar. CDN, hız ve verimlilik kabiliyetine sahip olduğu için birçok platform için de listenin en üstünde yer alıyor. CDN ayrıca web sitelerinin karşılaştıkları DDOS vb. saldırılara karşı iki tarafı da korumaktadır.
Etkili bir içerik dağıtma ağı olan CDN, web sitelerinin birçok sorununa çözüm getirmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi en önemli sebeplerden biri kullanıcıların ulaşmak istedikleri verilere hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak. Bir diğer en önemli etken ise DDOS gibi saldırılara karşı güvenlik duvarı sağlaması. Bu da işletmelerin ve kullanıcılarının güvenlik tehditlerine karşı korunması anlamına gelmektedir. CDN’ler ayrıca güvenlipi sağlayabilmek amacıyla içerisinde yüksek düzeyde kimlik doğrulama, şifreleme ve bütünlük sağlayan Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS)/Güvenli Yuva Katmanı (SSL) sertifikalarını bulundurmaktadır. Bu sertifikalar, bilgisayar korsanlarının verileri ele geçirdiğinde okunmasına izin vermeyen şifreler ve kodlar içermektedir.
İşletmelerin satış ve pazarlama üzerine kurulu sitelerinde ya da kampanyaları sırasında sitelerinde yoğun trafik artışları görülmektedir. CDN, bu yoğun trafiği daha etkin bir şekilde yönetilmesine de ayrıca yardımcı olur. CDN trafik akışını tek bir ağ yerine birden çok ağa yönlendirdiği için tek bir sunucuya da aşırı yüklenilmemiş olur. Bu sebeple de mümkün olan en geniş coğrafi alanda birden fazla sunucu kullanılır. Bir diğer tercih edilmesinin sebebi ise maliyet bakımından düşünülenin aksine gayet ekonomik olmasıdır. Birçok barındırma sağlayıcılarından daha uygun fiyatlıdır.
Hepsi göz önüne alındığında CDN’i kullanmayı tercih etmeyi düşünen işletmeler, diğer işletmeler göre, web sitelerinde daha hızlı yükleme, sağlam bir güvenlik duvarı oluşturma ve azaltılmış veri hacmine sahip olacaktır. Hem de bunları gayet uygun bir maliyetle sağlayacaklardır.
CDN (içerik dağıtım ağı) ile CTN (sunucu mimarisi) arasındaki en bariz farklarından biri içeriğin ve verilerin kullanıcılara iletilme şeklidir. Sunucu mimarisi, CDN kadar kapsamlı değildir. Dünyanın çeşitli yerlerine dağıtılan bir sunucu ağı olan CDN yerine kullanıcıya sunmak için sorumlu olduğu tek bir sunucusu ya da küçük bir sunucu grubu vardır. CDN’in aksine global bir sunucu ağı değildir. CDN’de ise tam tersidir. Bir kullanıcı içeriğe ulaşmak istediğinde isteği en yakın sunucuya yönlendirilir ve böylelikle sunucudan hızlı bir şekilde kullanıcıya iletilir.
CDN ile CTN arasındaki bir diğer önemli fark ise, sistemlerinin sahip olduğu performans gücü ile ölçeklenebilirliğidir. Sunucu mimarisinin yani CTN’in büyük miktardaki veri trafiklerini işlemek, var olan içeriği, sunucudan uzakta bulunan kullanıcılara hızlı bir şekilde iletilmesini sağlamak için yoğun bir mücadele vermesi gerekmektedir. Fakat CDN yoğun veri akışını ağ boyunca dağıtabilir ve CTN gibi tek bir sunucuya fazla yüklenmesini de engellemiş olur. Kullanıcıların ulaşmak istedikleri içeriklere de hızlı bir şekilde ulaşmış olmalarını sağlar.